Thursday, May 4, 2017

Tempo, tahti ja rytmi




Ystäväni hevonen on kuvannut huikean Ratsaille sarjan, jossa pureudutaan ratsastuksen eri osa-alueisiin. Sarjan toiseksi viimeisimmässä osassa keskitytään tahtiin ja tempoon.

Mielenkiintoisesta materiaalista inspiroituneena otin tahdin ja tempon puheeksi estevalmentaja Antti Jurvasen kanssa. Antti lisäsi palettiin vielä hyvän selityksen rytmistä.

Eli lyhyesti Ronjaa ja Anttia lainaten:

"Tahti tarkoittaa hevosen askellajin rytmiä. Tempo taas hevosen askeleen pituutta. Rytmi taas voi olla joko tahdikasta tai epätahdikasta, kuten Antti videossa kertoo."

Käynti on nelitahtinen, ravi kaksitahtinen ja laukka kolmitahtinen askellaji, jossa on liitovaihe. Jo käynnissä kannattaa keskittyä siihen missä rytmissä hevosen jalat koskevat maahan. Aika usein voi jopa laskea ääneen, niin pääsee paremmin tutuksi hevosen tahdin kanssa. Sitten kun tahti tuntuu hyvältä voi tempoa vaihdella eli hevosen askeleen pituutta voi joko lyhentä tai pidentää. Myös ravissa ja laukassa on hyvä huomioida hevosen tahti ja keskittyä siihen. esimerkiksi laukanvaihdoissa kannattaa laskea yksi kaksi kolme ja sitten vasta vaihto. Askeleiden laskeminen, kun tietää minkätahtiset eri askellajit ovat auttaa ratsastuksessa suuresti ja pitäisi kuulua jokaisen ratsastajan perusaakkosiin.

Videon kuvasi ystäväni Cecilia, minä toimin haastattelijana, Thor taustatukena ja Ella editoijana. Mitä olette videosta mieltä? Haluaisitteko kuulla lisää ajatuksia / tietoiskuja videon muodossa jatkossa? Ja onko jotain erityistä josta haluaisitte lisätietoa, joku erityinen henkilö jonka yksityiselämään haluaisitte sukeltaa? 

2 comments:

  1. Lyhyt ja ytimekäs video! Hyvä te - ja ihanasti Thorkin osallistui. ;-)

    Tempoa ja tahtia olisi voinut vielä paremmin havainnollistaa liikkuvan hevosen/ratsukon avulla. Nämähän ovat jokaisella hevosella erilaisia, ja joillakin hevosilla on luonnostaan hyvät, tahdikkaat askellajit. Mielenkiintoista on myös nähdä muuttuuko tahti ja/tai tempo suuntaa vaihdettaessa tai erilaisissa tehtävissä. Kenties ideoita jatko-osille? ;-)

    Usein olen kuullut sanottavan, että ravi on askellajeista helpoimmin muokattava - käynnin ja laukan parantaminen ja kehittäminen on haastavampaa. Ravissa työskentely on useimmille meistä miellyttävää juuri kaksitahtisen rytmin vuoksi (1-2-1-2) - helppoa ja selkeää. Käynti ja laukka vaativat jo lähtökohtaisesti enemmän - neli- tai kolmitahtinen askellaji on herkempi "häiriöille", hajoaa tai "menee rikki".

    Mielelläni katsoisin videoita mm. siitä miten tahtia voi parantaa kaikissa askellajeissa ja millaisia erilaisia harjoituksia voi tehdä temmon työstämiseksi. Kuvan selityksenä puhe: mitä tehdään ja miksi. Videolla saisi mielestäni näkyä myös virheitä ja miten niitä voi korjata. Tulipa pitkä toivomuslista! ;-)

    Haastateltaviksi toivoisin pitkän linjan hevosihmisiä, taustalla vaikuttavia ammattilaisia, heitä joita emme julkisuudessa välttämättä niin kovin usein näe. Heiltä voisimme oppia niin paljon.

    Itse kuuntelin tarkkaavaisesti koko olemuksellani keskiviikkona Reijoa Vermossa Puikkosen Peten tallilla jonne pääsimme käymään seuramme raviretkellä. Jo 80-vuotias hevosmies tulee joka aamu kello viisi (!) tallille. Puheesta kuulsi läpi paitsi vuosikymmenten kokemus myös se, miten paljon hevoset Reijolle merkitsevät.

    Mukavaa viikonloppua!
    Maarit L. :-)

    ReplyDelete
  2. Kiitos jälleen ihanasta kommentista Maarit L.:)

    ReplyDelete