Sunday, February 24, 2013

Liitovaihe ja biomekaniikka




Sain mahdollisuuden osallistua eläinfysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutti Heli Hyytiäisen luennolle, Hevosen liikkuminen: hevosen biomekaniikan sekä tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan perusteita, viime viikolla. Luento on kaksiosainen ja pääsen jälleen puolentoista viikon päästä kuulemaan lisää Helin laaja-alaisesta osaamisesta ja kokemuksista. 

Olin täysin haltioissani koko luennon ajan. Niin haltioissani, että unohdin törkykalliin järjestelmäkamerani paikan päälle. Onneksi luennon järjestäjät pelastivat kamerani ja saan macchinani takaisin kätösiini seuraavalla luennolla. 


Olin kirjoittanut kaiken paperille ja odotin jo innoissani miten kerron teille kaikille mitä uutta olen oppinut. Heli teki kuitenkin todella selväksi, että materiaalia tai kuva-/ video-materiaalia ei saa jakaa muissa medioissa. Kyselimme syytä siihen ja ymmärrän täysin Helin kannan. Hänellä on 15-vuoden kokemus, todella vankka osaaminen ja sitten tällainen tavallinen talliainen kuten minä kirjoittaa blogiin asiat sillä tavalla miten hän on ne itse ymmärtänyt. Eli biomekaniikkaluennosta ette tule lukemaan täällä, mutta luentoja järjestetään säännöllisin väliajoin ja niille kannattaa ehdottomasti osallistua. Lisätietoja saa Tiina Virtaselta


Sain kuitenkin luvan jakaa hyviä video- ja kirjavinkkejä. Lyhyesti kuitenkin, kun kysyttiin mitä biomekaniikka oikeasti tarkoittaa oli melko monta hiljasta kättä. 


Mitä tarkoittaa biomekaniikka? 

Bio = elävä olento
Mekaniikka = miten elävä olento käytännössä liikkuu. 
Biomekaniikka on kuitenkin vaikea aihe ja jopa ammattilaiset voivat puhua eri asioista eri tasoilla. 

Ja mitä tulee kirjallisuuteen, niin tässä vinkit: 

Hillary Clayton: The Dynamic Horse: A Biomechanical Guide to Equine Movement and Performance
Color Atlas of Veterinary Anatomy 
Klaus-Dieter Budras: Anatomy of the Horse
Animal Locomotion

Ja tämä on Helin mielestä ehdottomasti paras hevosen biomekaniikkaa käsittelevä video: 

Inside Nature's Giants: The Racehorse
You Tubesta löytyy koko jakso

Luennolla kävimme läpi kaikki hevosen askellajit ja välillä oli hieman törppö olo, kun vieressäni istui askellajituomari Anna Andersen. Anna yritti kyllä avata miten homma toimii minulle, mutta totesin että tarvitsen siihen uuden päivän ja aivot jotka eivät ole niin täynnä muuta tietoa, jota yritän sulatella. Anna laittoi linkin mielenkiintoiseen PP-esitykseen, jonka equestrian, eläinlääkäri, kirjailja, tutkija ja clinician Hillary Clayton on esitellyt FEIF:n (kansainvälinen islanninhevosyhdistysten kattojärjestö) koulutusseminaarissa pari vuotta sitten. Kiitos Anna! 


Kuva: Riikka Kovanen

Lue myös: Kun ratsastaja kallistuu toiselle puolelle ratsastaessa

2 comments:

  1. Kiitos, mielenkiintoisia ja hyödyllisiä materiaaleja linkitit!

    ReplyDelete
  2. Hei Hanna, mahtavaa jos materiaalista on hyötyä. Mielestäni myös paljon mielenkiintoista tietoa:)

    ReplyDelete